1 Mar 2019

YALNIZLIK İHTİYAÇ MIDIR ?

yalnızlık ihtiyaç mıdır

Çoğumuzun aktif ve yoğun bir iş hayatı var. Uyanık olduğumuz günün neredeyse tamamını  kapsayan bu çalışma süresinden ise bize arda kalan sadece bir kaç saatlik zaman dilimi. 

Bu birkaç saatlik zamanı verimli kullanacağız diye, sosyal olacağız kaliteli vakit geçirelim diye öyle yoruyoruz ve geriyoruz ki ruhumuzu, kafamızı, beynimizi. Ne tam anlamıyla dinlenebiliyoruz, ne de sevdiklerimize ve en önemlisi kendimize gerçekten hakkıyla ilgimizi veremiyoruz. 

Henüz kendimizi keşfetmedik, henüz tanımıyoruz. Toplumda mecburiyetlerimizi yerine getiren görevli kabul ettik kendimizi. Neleri severiz, yaşam amacımız nedir, nasıl tatmin ederiz ruhumuzu, nasıl buluruz kendimize giden yolumuzu ? Hayatımızdaki kişilerle daha sağlıklı yaşayabilmemiz için ve onlarla daha kaliteli zaman geçirebilmemiz için önce kendimizle iyi olabilmeliyiz. Kendimizle mutlu, huzurlu, sağlıklı. 

İnsanın kendini anlamasının anahtarı da yalnız kalarak kendini dinlemekten geçer. Biz her ne kadar sosyallik uğruna zamanı doldurmak uğruna beynimizi bedenimizi yorma yoluna gitsek de, işin anahtarı sakinlik, sessizliği dinleyerek kendi sesimizi duymaktır bazen. Tabi ki zamanı değerlendirebileceğimiz güzel aktiviteler yapmak da bizim ruh sağlığımız açısından faydalı. Ama farkındalıkla yapabilmeliyiz. Anı yaşarken kendimizi gerçekten hissetmeli, şu an mutlu muyum diye sormalıyız. Ne kadar iyi geldiğini tüm ruhumuzla hissetmeliyiz. 

Yalnızken farkındalık hissini daha net yaşayabiliriz. Geçmiş anılar, genel olaylar hakkındaki düşüncelerimiz bizi biz yapan fikirlerimiz daha iyi ortaya çıkar. Kendimize yolculuk yapabilmemizin gereğidir ve bir ihtiyaçtır. Hepimiz kendimiz üzerinde biraz düşünsek biraz tanımaya çalışsak neler keşfederiz kimbilir. İçimizde ne hazineler var kim bilir ne potansiyellerle boşu boşuna robotumsu yaşayan canlılar haline geldik. 

Size özel bir alanınız olsun, geçin rahat köşenize, alın kahvenizi. Hiç düşüncelerinizi zorlamanıza gerek yok. O şekilde 1-2 saat oturduğunuzda aklınıza düşünceler gelip gidecekler. Bazıları gereksiz günlük takıntılar, ıvır zıvırlar. Ancak bir yerden sonra sorgulamaya başlayacak zihniniz. İşte bu noktada zihniniz sordukça iç sesiniz verecek cevapları. Kendinize yolculuğunuz başlamış olacak. Ve bu zamanları arttırmak isteyeceksiniz. Çünkü keşfettikçe bilmek isteyeceksiniz. Bazen herkesten uzaklaşmak, sadece bu anı yaşamak isteyeceksiniz. İçimizde kendimize duyduğumuz sevgiyi canlandırmış olacaksınız çünkü. Bu sizin diğer ilişkilerinizin de nasıl olduğunu gösteren asıl anahtar. Kendini sevmekle tanımakla başlar tüm yolculuklar. Önce sen mutlu olmalısın sevgi doyumuna ulaşmalısın ki, sevdiklerinle ilişkilerine de bunu yansıtabilesin. 

Mutlu birliktelikler için yalnızken mutluluğu öğrenmeliyiz. Mutlu edilmeyi başkalarından beklemek yerine kendimiz bunu başarabilmeliyiz. Bir ilişki içindeyseniz, yada ailenizle yaşıyorsanız bile kendinize ait size özel zamanlarınız ve mekanlarınız olsun. Bu özgürlüğü en başta kendinize ve karşınızdaki kişiye tanıyın, size iyi gelecek. 



Share:

2 yorum:

  1. Gerçekten çok başarılı bir yazı olmuş. Toplumsal baskılar ve sokulduğumuz kalıplar bizim kendimizle başbaşa kalmamızı engelliyor, her insan gün içinde belli bir süre kendini dinlemeli, belirttiğiniz gibi bu en temel ihtiyaç...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kendimizi ruhumuzu dinlemek en temel ihtiyaç... Yorumunuza teşekkürler :))

      Sil